Kasvivalot auttavat selviämään pitkästä ja pimeästä talvesta 

kasvivalo

Kasvivalot kasvattavat jatkuvasti suosiotaan suomalaisten kotien sisustuksessa. Markkinoilta löytyy nykyään laaja valikoima kasvivaloja, joista valita itselle sopiva tyyliltään ja toiminnoiltaan. Mitä kasvivalot sitten ovat ja mihin niitä tarvitaan? Täällä pohjoisella pallonpuoliskolla päivänvalo on kortilla talviaikaan, mikä tarkoittaa sitä, että huonekasvit eivät saa tarpeeksi päivänvaloa. Auringonvalon puute heikentää kasveja, jolloin ne ovat alttiita tuholaisille, lehtien kellastumiselle, nuupahtamiselle, kasvitaudille ja erityisen pimeissä paikoissa saattavat jopa kuolla valon puutteeseen. Kasvivaloja käytetään pääasiassa huonekasveille talvella, mutta niitä voi käyttää myös ympärivuotiseen kotiviljelyyn ja normaalin päivänvalon lisänä tarvittaessa. Kasvilamppuja- ja valoja käytetään kotien lisäksi ammattimaisemmin kukkakaupoissa ja taimitarhoissa. Kaikki kasvivalot eivät sovellu asuinhuonekäyttöön, koska niissä käytetyn lampun aallonpituus voi sisältää kasville kasvun kannalta tärkeitä punaisia ja sinisiä sävyjä. Nykyään on kuitenkin olemassa myös valoja, jotka ovat väriltään valkoisia ja toimivat ihan yhtä hyvin kuin siniset ja valkoiset valot. 

Kasvivalo on käytännöllinen, mutta samalla hurmaava ja helppo asentaa. 

Suosion salaisuus on todennäköisesti se, että kasvivalot on erittäin helppo asentaa ja niitä osaa käyttää kuka vain. Tunnetuimmat valmistajat ovat luoneet ratkaisuja, jotka sopivat kaikkiin kodin ja yrityksen tiloihin kasvien elämää helpottamaan. Useimmat valot sopivat esikasvatukseen, talvehtimiseen ja ihan vaan yleisvaloksi. Osa LED-valoista on säädettävissä kaukosäätimellä, älypuhelimella tai liiketunnistimella, mikä lisää käyttäjän mukavuutta. Enää ei tarvitse etsiä katkaisijaa, vaan valot saa sammutettua mistä tahansa käsin. Kirkkauden säädettävyys on mahtava ominaisuus, kun valon määrä vaihtelee vuodenaikojen mukaan. LED-kasvivalot ovat myös energiatehokkaita eli kasvien valaisusta ei kannata tuntea huonoa omatuntoa. Valitsemalla energiatehokaan LED-kasvivalaisimen säästää myös hyvän summan rahaa. Valinnanvaraa on valtavasti ja kasvilamppuja löytyy eri kokoisina ja näköisinä. Erilaiset varjostimet viimeistelevät kasvivalojen tyylin. Kasvivaloja on eri värisiä ja lampun valintaan vaikuttavat valonlähteen tuottama värilämpötila, valoteho ja värintoisto. Tyypilliset värit ovat valkoinen, punainen ja sininen sekä niiden yhdistelmät. Tyypillisesti kasvit tarvitsevat enemmän noita värillisiä valoja, kuin kirkasta kylmää valoa. Kasvivalo kannattaa aina sijoittaa mahdollisimman lähelle kasvia. 

Kasvivalot sopivat pimeisiin nurkkiin ja ikkunattomiin huoneisiin, joihin tarvitaan lisävalaistusta.

Kasvivalot eli kasvilamput viimeistelevät kodin sisustuksen. Ne tuovat mielenkiintoisen ja persoonallisen lisän ollen siten erinomainen lisäys kodin sisustukseen. Kuvittele kuinka paljon kasvivalosta olisi hyötyä esimerkiksi ahtaan ja pimeän kylpyhuoneen valaisussa, johon olisi kiva saada esimerkiksi kaunis muratti kasvamaan ja huoneen ilmettä piristämään. Kasvivalot sopivatkin mainiosti paikkoihin, joihin on muuten hankala asentaa valaisimia ja luonnonvaloa on niukasti tai ei ollenkaan. Kasvit tarvitsevat noin 1000 luksia valoa, jota Suomessa on tarjolla vain kesäaikaan. Talvella ja syksyllä luonnonvaloa on tarjolla vain noin puolet eli 500 luksia tarvittavasta valonmäärästä. Valoa pitäisi olla tarjolla vähintään 10 tuntia päivässä eli vaikka kirkkaana aurinkoisena talvipäivänä valoa olisikin 1000 luksia ei sitä ole kuitenkaan tarvittavaa kymmentä tuntia. Kärjistettynä kasvit tarvitsevat lisävaloa Suomessa lokakuusta helmikuuhun saakka. Valo on kasvien elinehto ja pimeimmän talven aikaan viherkasvit pitäisi nostaa ikkunalaudalle, mutta kaikille kasveille ei välttämättä riitä tilaa ja olisihan se kiva pitää kasvit oikeilla paikoillaan ympäri vuoden eikä kiikuttaa niitä valoisimman ikkunan äärelle. Ikkunoista saattaa käydä myös veto, josta kaikki huonekasvit, yrtit ja esimerkiksi vihannesten taimet eivät pidä.  Etenkin aurinkoisista maista lähtöisin olevat huonekasvit tarvitsevat lisävaloa. Kasvivalot antavat kasveille paremmat mahdollisuudet kasvuun ja kehitykseen. Jos olet huomannut, että kasvisi näyttävät huonovointisille talvisin on ehkä aika harkita kasvivalon hankintaa.