Valaistus tekee olohuoneen

spottivalaisin

Valaistus on avain toimivan, kutsuvan ja viihtyisän olohuoneen luomiseen. Tässä artikkelissa kerromme muutamia vinkkejä, kuinka siihen päästään.  Olohuoneessa kun rentoudumme pitkän työpäivän jälkeen. Perheet kokoontuvat sinne katsomaan elokuvia. Siksi on tärkeää luoda kutsuva ja viihtyisä olohuone!

Olohuoneen valaistukseen voidaan käyttää monia eri ratkaisuja. Joskus on aiheellista ostaa spottivalaisin korostamaan tiettyjä huoneen elementtejä ja yksityiskohtia, mutta parhaiten ne toimivat muiden valojen kanssa yhteistyössä. 

Olohuone voi tehdä elämänlaadusta parempaa

Viihtyisä olohuone lisää jokapäiväisen elämän rikkautta ja laatua. Perheet voivat tunteat olonsa jopa turvallisemmaksi, kun olohuone on sisustettu ja valaistettu niin, että se toimii turvapaikkana. 

On ensisijaisen tärkeää käyttää valaistusta tavoilla, joilla luodaan inspiroivia ja viihtyisiä koteja. Persoonallisuuden, tyylin ja toiminnallisuuden lisääminen olohuoneeseesi tyylikkään valaistuksen avulla parantaa elämänlaatuasi. Näillä keinoilla voit käyttää valaistusta olohuoneen luomiseen kutsuvammaksi ja seesteisemmäksi. Aloitetaan tunnelmavalaistuksesta, jolla saadaan lämmön tunnetta.

Lämpöä huoneeseen 

Ambient-valaistuksessa valo kimpoaa epäsuorasti katosta ja antaa olohuoneelle hienovaraista lämpöä, joka saa tuntemaan olosi mukavaksi. On olemassa useita erilaisia tapoja luoda tunnelmavaloa olohuoneeseen. Jokin yksityiskohta huoneessa, jonka sisään on piilotettu huomaamattomasti LED-valaistus, voi toimia hienosti. 

Voit myös sijoittaa LED-valoja korkeiden huonekalujen, kuten kirjahyllyjen tai kaappien päälle. On myös mahdollista asentaa seinävalaisimia, jotka heijastavat valoa ylöspäin ja saavat tällä efektillään aikaan lämpimän, kutsuvan ja seesteisen olohuoneen.

Valaisimilla hehkua ja tunnelmaa

Olohuoneessa voidaan käyttää ylävalaisimia, jotka luovat kokonaisvaltaista hehkua ja toimivat tunnelmavalaistuksena. Upotetut valaisimet pöytäpintojen, taiteen ja takkojen valaisemiseen ovat nekin erinomainen ratkaisu moneen olohuoneeseen. Seinävalaisimet tuovat olohuoneisiin ainutlaatuisen vaikutelman ja niiden avulla saadaan eri materiaaleja hienosti esiin. Joskus kannattaa kokeilla vaikkapa pronssisia tai messinkisiä seinävalaisimia, joilla voi loihtia mukavaa kimallusta. 

Lattiavalaisimet ja pöytävalaisimet luovat valaisun kerroksia olohuoneeseen. Ne lisäävät muotoa ja toimintaa huoneeseen. Suunnittelun näkökulmasta lattiavalaisimet ja pöytävalaisimet parantavat olohuoneen visuaalista ilmettä ja luonnetta. Niiden avulla kun voi mukavasti leikitellä mittakaavalla, kontrastilla, materiaaleilla ja väreillä.

Kattokruunu voi olla olohuoneen määrittävä keskipiste

Huomiota herättävät riippuvalaisimet ja kattokruunut ovat voivat tuntua joskus pröystäilyltä, mutta parhaimmillaan ne ovat hieno keskipiste viihtyisässä olohuoneessa. Kun huoneessasi on tällainen keskeinen keskipiste, voit suunnitella sen jälkeen loput huoneesta. 

Kun aloitat sisustamisen kattokruunun tai riippuvalaisimen kaltaisilla statement-sisustuselementeillä, on helppo tämän jälkeen valita huoneen muu valaistus ja kalusteet sekä ennen kaikkea niiden tyyli. Suunnittelijat käyttävät samankaltaista lähestymistapaa, kun huoneeseen valitaan näyttävä matto koko huoneen suunnittelun perustaksi.

Valaistuksessa himmentimet ovat kannattava ostos ja hankinta. Niiden avulla voit säätää tunnelman niin viihdettä kuin tavallista arkea varten. Voit säätää valon tasoa sitä mukaa, kun päivä vaihtuu yöksi. Jos käytät LED-valoja, on hyvinkin tärkeää valita himmentimet, jotka ovat yhteensopivia valitsemiesi valonlähteiden kanssa. Useimmat valaisinvalmistajat kertovat yhteensopivat himmentimet vähintäänkin teknisissä tiedoissa ja jos ei muualla, niin verkkosivustoillaan.  

Kirkkaan valon kohdistaminen huoneessa olevan silmiin ei ole koskaan hyvä asia, joten sellaista vahinkoa kannattaa välttää. Valaise tämän vuoksi sohvapöytä sohvien ja tuolien sijasta. Sijoita valaisimet sellaisille alueille, jotka eivät häiritse huoneessa olijaa. Tällaisia paikkoja voivat olla vaikkapa takan reunat tai seinät, jolloin ihmisillä on runsaasti tilaa liikkua niiden ympärillä. 

Valaistuksen tulisi myös seurata olohuoneen kehää. Käytä valaisimia tai valonauhaa katon reunassa, jotta huoneen kulkua voidaan seurata ja ankkuroida kutsuvalla valaistuksella. Spottivaloilla voit korostaa sellaisia kohteita olohuoneessa, joita toivot vieraidesi huomaavan olohuoneeseen astuessaan.