Lastenhuoneen sisustuksen suunnittelua tekemään

Lastenhuoneen suunnitteleminen on parhaimmillaan hauskaa, mutta se voi olla myös haastavaa monessa mielessä. Tarkoituksena on kuitenkin valjastaa sisustussuunnittelu siihen, että lapsesi pitää huoneesta useamman vuoden ajan.

Tässä artikkelissa on tarjolla helppoja sisustussuunnittelu -vinkkejä lastenhuoneen sisustamiseen ja suunnitteluun.

Yksinkertainen on kaunista

Sisusta yksinkertaisesti ja älä laita huoneeseen liikaa kalusteita (eikä leluja!). Vähemmän on enemmän tässäkin tapauksessa, sillä lapsella tulee olla tilaa leikkimiseen. Ahdas lastenhuone ei ole missään nimessä kätevä. Mitä pienemmistä lapsista on kyse, voi vielä pärjätä pienemmällä tilalla mutta lasten kasvaessa myös tilan tarvet kasvaa.

Hauskana elementtinä sisustuksessa kannattaa käyttää liitutauluseinää, johon voi piirrellä ja tehdä vaikka matikan tehtäviä silloin kun haluaa. Päivitettävä taidegalleria on puolestaan seinäelementti, johon voit ripustaa lapsesi omia taideteoksia. Kiipeilyseinä huoneessa, kerrossänkyyn kiinnitettävä liukumäki ja sen sellaiset leikkipuistohenkiset välineet ovat mainioita elementtejä, jos haluaa varmistua että lapsen motoriset taidot kehittyvät ja pysyvät kunnossa. Samalla niissä leikkiminen voi poistaa turhan energian ja lasta nukuttaa paremmin. Mikäs sen parempi vanhemmalle.

Lasten huoneen ovat usein sotkuisia. Koukuilla ja sängyn alle saatavilla säilytyslaatikoilla voidaan helposti piilottaa lelut, jotka jäävät muuten lattialle herkästi. On toki parempi opettaa lapsi itse siivoamaan sotkut ennen nukkumaan menoa, mutta se on helpompaa jos tilaa romuille on tarpeeksi. 

Tietyt värit ovat kivoja, mutta vain pienen vaiheen ajan

Lapset rakastavat erilaisia värejä, mutta oikean värin valitseminen kullekin lapselle voi olla hankalaa. Pikkulapsesi voi toki ihastua esimerkiksi pinkkiin pienemmässä iässä, mutta se ei tarkoita, että se on lemppariväri vuosia myöhemmin. Kukaan ei halua maalata huonetta uudelleen parin vuoden välein. 

Jos tilaa riittää talossa, on tärkeää antaa lapselle tarpeeksi tilaa, jossa hän voi opiskella, värittää, piirtää ja tehdä kaikkea kuhunkin ikäluokkaan tärkeää. Sitten kun lapsi kasvaa, sitä tärkeämmäksi tulee henkilökohtainen tila, jossa opiskeleminen onnistuu ilman turhia häiriötekijöitä.

Lukutoukille on hyvä olla omat lukunurkkaukset, joissa pystytään rentoutumaan ja keskittymään kirjojen lukemiseen. 

Haasteena nopea kasvu

Lastenhuoneen sisustuksen yksi haasteita on se, että aika menee niin nopeasti, että jokunen vuosi sitten hyvältä vaikuttanut idea on jo parin vuoden päästä vanhentunut.  Yksi tällaisista “mokista” on se, että huoneessa on niin pieniä kalusteita, etteivät ne enää sovi varhaismurrosikäiselle, joka vasta pari vuotta oli pieni esikoululainen. Tietyt värit ja erityisesti lasten tv-sarjojen brändit ovat juurikin sellaisia, jotka vanhentuvat yllättävän nopeasti. Murrosikää lähestyttäessä Ryhmä Hau ei välttämättä enää ole SE JUTTU, jota haluaisi esitellä kavereilleen.

Kun lapset kasvavat, he viettävät enemmän aikaa huoneessaan. Silloin lastenhuoneen tulee olla entistäkin enemmän viihdyttävä sen ikäiselle lapselle, joka huoneessa asuu. Jos jo hyvissä ajoin valitsee selkeitä ja neutraaleja värejä seiniin sekä muualla sisustukseen, voi olla varma siitä että ne käyvät vielä hyvin “kaupaksi” vuosia myöhemmin.

Kestävää kehitystä huonekaluissa

Aiemmin mainitut kalusteet kannattaa myös miettiä kunnolla moneksi vuodeksi. Jos huonekalut ovat kestäviä ja toimivia sekä ennen kaikkea muunneltavia, ollaan jo selvillä vesillä. Sängyt ovat lastenhuoneessa sellaisia joihin kannattaa panostaa kerralla kunnolla (kuten myös aikuisten kohdalla!). Jos sänkyä pystyy jatkamaan – tai jos se on jo valmiiksi aikuisen mittainen pituudeltaan – voi lapsi käyttää sitä siihen asti kun aikuisuus koittaa. Sen jälkeen sänkyä voikin käyttää vaikka vierashuoneessa kenelle tahansa.

Näillä vinkeillä sisustussuunnittelu lastenhuoneessa on paitsi järkevää, myös kestävän kehityksen kannalta oikeaoppista.